Квиз „Слагалица“

     Омладински парламент организовао је у нашој школи 28. децембра 2016. године, већ по други пут, популарну „Слагалицу“. За регуларност такмичења био је задужен жири који су чинили: руководство Омладинског парламента, проф. Мара Драгичевић и проф. Кристина Горановић.
У овом такмичењу учествовало је двадесет екипа из одјељења: I1, I2, I3, I5, I7, II1. II2, II4, II5. II7, III1, III2, III3, III4, III5, III7, IV1, IV2, IV3, IV4

     Три најуспјешније екипе, III1, III2 и I7 освојиле су вриједне новчане награде које су обезбијеђене из буџета Општине Модрича. Прво мјесто и награду од 300,00 КМ освојили су Марија Ђукић и Никола Јеремић, представници одјељења III1, друго мјесто и награду од 200,00 освојиле су Ана Зубер и Наташа Петровић, представнице одјељења III2, а треће мјесто и награду од 100,00 КМ освојили су Петар Кузмановић и Александар Глигоревић, представници одјељења I7.

     Учешћем у овом квизу, ученици су показали своја знања и умијећа из разних области и са великим задовољством примјећујемо да је интерес за овај квиз све већи те да ово такмичење полако прелази у традицију наше школе.

„Један слаткиш, једно дијете“

     Ученици ЈУ СШЦ „Јован Цвијић“ поново су показали своју хуманост, укључивши се у акцију Савјета ученика „Један слаткиш, једно дијете“. У овој акцији прикупљено је у нашој школи 330,00 КМ. Такође, прикупљени су и слаткиши из многобројних маркета широм Модриче гдје су биле постављене кутије за ову акцију, а највише је донирано у маркету „Фортуна“.

     Припремљено је 94 пакетића и 54 пакетића су подијељена социјално угроженој дјеци, а 40 пакетића донирано је дневном центру за дјецу са посебним потребама „Сунце Оберваллиса“.
Ова акција се завршила 26.12.2016. године свечаном пођелом пакетића у сали Српског културног центра. Представници Савјета ученика уљепшали су свечаност и развеселили малишане пригодним програмом.

Песник за песнике – Момчило Настасијевић

У Српском  културном центру, 16. децембра, бањалучки глумац Иван Перковић извео је поетску монодраму „Песник за песнике“,  о животу пјесника Момчила Настасијевића.

Монодрама је трајала 44 минута, што симболизује године пјесниковог живота.

Момчило Настасијевић (Горњи Милановац, 1894 – Београд, 1938) је велики српски пјесник између два рата. Дипломирао је француски језик и књижевност на београдском универзитету. Осим француског, одлично је познавао њемачки, латински, италијански, енглески и руски језик. Код Настасијевића, пјесма је стање свијести.“ Његова мисао је кристално јасна, само треба јасно и да се каже“ увјерава нас Иван Перковић.

Ученици наше школе, тачније 245 ученика, присуствовали су извођењу монодраме у коју су уткани најљепши Настасијевићеви стихови.

Био је ово занимљив час.

ПОСЈЕТА ТРАФО СТАНИЦИ МОДРИЧА 110/35/10 КV

 

Ученици електротехничког смјера, одјељења III6 eлектричари и IV4 техничари електроенергетике, су у склопу практичне наставе посјетили Трафо станицу Модрича1.

Трафо станица Модрича1 110/35/10 КV је објекат од општег друштвеног интереса, а од посебног је значаја за напајање електричном енергијом ширег подручја општине Модрича и самог града Модриче.

Трафо станица Модрича1 састоји се из:

  • 110 КVпостројења и
  • Командно-погонске зграде са постројењем 35 КV и 10 КV.

Ученици су се претходно упознали са мјерама заштите од напона додира и правилима понашања у високонапонском постројењу. Прво су обишли 110 КV постројење класичне изведбе за вањску монтажу које се састоји из:

  • Далеководног поља 110 КV Оџак
  • Далеководног поља 110 КV Градачац
  • Трафо поље 110 КV
  • Мјерно поље 110 КV

Постројење 35 КV и 10 КV је затвореног типа и састоји се од више ћелија. Са 35 КV стране напајају се електричном енергијом већи индустријски објекти у Модричи, као и трафо станице у надлежности Електродистрибуције у Модричи. Са 10 КV стране напајају се мјесне заједнице Скугрић,Милошевац,Врањак и друге.
У оквиру трафо станице налази се командна сала са командном плочом на којој се види положај и стање свих расклопних уређаја у трафо станици. Са командне плоче дежурни електричари врше локално управљање расклопним уређајима у току дана, а ноћу трафо станицом се управља даљински из Електропреноса Тузла (110 КV постројење) и Електропреноса Добој (35 КV и 10 КV постројење). У згради  се налази просторија са акумулаторском батеријом за сигурносно напајање командно-сигналних уређаја. Она се састоји од 108 акумулаторских ћелија које дају једносмјерни напон од 220 V.
У току посјете ученици су се интересовали за начин рада и управљање постројењем, те су постављали питања везана за рад енергетског трансформатора и његову заштиту, за манипулацију растављачима и прекидачима, за улогу сабирница и мјерне опреме. О свим овим питањима и раду трафо станице ученике је упознао електро инжињер из Електропреноса Добој и дежурни електричар трафо станице Модрича 1, као и професори практичне наставе Јадранка Митровић и Миле Митровић, те наставник практичне наставе Јово Ристић.
Овакве и сличне посјете, које су планиране у оквиру практичне наставе, имају задатак да приближе ученицима занимање техничара електроенергетике и занимање електричара.

1 2