Истраживање „Учесталост гојазности и инсулинске резистенције код ученика завршних разреда средњих школа“

У нашој школи је спроведено истраживање „Учесталост гојазности и инсулинске резистенције код ученика завршних разреда средњих школа“. Истраживањем су обухваћени сви ученици завршних разреда средњих школа добојске регије са навршених 18 година – шест градова и двије општине (обухваћено 12 средњих школа, 2 средњошколска центра са 76 ођељења и око 1800 ученика).
У нашој школи је истраживању приступило шест ођељења завршних разреда и то: три ођељења гимназије и три ођељења стручне техничке школе односно 155 ученика. Истраживање је организовано у два дана (у понедељак, 25.6 и сриједу 27.7.2017. године). Ученици су потписали сагласност о учешћу у истраживању.
Истраживањем се проучава учесталост гојазности и инсулинске резинстеније, који могу бити фактори ризика за појаву шећерне болести.Ученицима је мјерена тјелесна тежина, тјелесна висина и обим струка.Након тога су попуњавали анкетни упитник који је анониман и строго повјерљив.На крају се код одређених ученика извршило узимање узорака крви за биохемијску анализу (анализа глукозе и инсулина).
Значај овог истраживања је у томе што би допринијело препознавању група са различитим степеном гојазности и инсулинске резинстенције, и примјена реалне стратегије у јавном здрављу у циљу истаживања превентивних поступака и предузимања превентивних мјера у превенцији појаве гојазности и инсулинске резинстенције, с циљем превенције дијабетеса типа 2.